Wpływ jakości wody na smak i właściwości kawy

Vend 24
Vend 24

Sadzenie, zbieranie, przetwarzanie, eksport, palenie, mielenie, warzenie. Oto niektóre z tych kroków, które są niezbędne, jeżeli chcemy otrzymać naszą wymarzoną kawę. Ale jeśli chodzi o jakość napoju kawowego, dosyć często pomija się rolę, jaką odgrywa woda.

Wodę należy uznać za jeden z elementów, który najbardziej wpływa na naszą kawę, bez względu na to, czy mamy najlepsze ziarna i najlepszy sprzęt na świecie. Musimy naprawdę dbać o jakość wody przeznaczonej do przygotowania kawy, ponieważ stanowi ona ponad 92% składu espresso i ponad 98% czarnej kawy z filtra. Może podkreślić jej kwasowość lub całkowicie ją usunąć. Potrafi wydobyć dużo nut owocowych i kwiatowych i może nadać nam body pełne lub płaskie. Musimy więc znaleźć wyważone połączenie wszystkich elementów.

Ignorowanie doboru odpowiedniej wody prawdopodobnie pozostawi nieprzyjemny smak w ustach.

Jak jakość wody wpływa na smak kawy

Palone ziarno kawy jest wypełnione związkami, takimi jak kwas cytrynowy, kwas mlekowy i eugenol. Związki te występują w różnych odmianach, nadając im złożone i zróżnicowane smaki.

Woda sama w sobie również jest złożona, co oznacza, że ​​czerpiąc wodę z kranu, czerpiemy nie tylko H₂O, ale także różne poziomy magnezu i wapnia, które mają wyjątkowe właściwości, wpływające na smak naszej kawy.

Niektóre związki w twardej wodzie są „lepkie”, przywierając do niektórych związków w kawie, gdy się mieszają (zwykle w ekspresie do kawy).

Na przykład, jeśli utrzymuje się wyższy poziom eugenolu, kawa będzie miała „bardziej drzewny” smak. Podobnie, magnez jest związkiem, który sprawia, że powstaje filiżanka mocne javy (głównie z konkretnym zastrzykiem kofeiny).

Z drugiej strony, jeśli woda ma wysoki poziom wodorowęglanów, prawdopodobnie otrzymamy gorzką filiżankę kawy.

Świeżość i jakość

Woda, której używasz, powinna być zawsze świeża, mieć czysty zapach, wygląd i smak. Zimna woda z zasady jest zwykle świeższa niż gorąca i ma bardziej przejrzysty smak.

Stara woda, woda zużyta lub woda podgrzana i schłodzona straci część tlenu, co powoduje, że smak jest nieco płaski i zmienia sposób, w jaki kawa i woda reagują na siebie. Ponadto nigdy nie powinno używać się do kawy wody, której nie chcielibyśmy pić surowej. Prosty, niedrogi filtr może naprawdę poprawić jakość wody i zmniejszyć obecność wielu większych minerałów.

Twardość wody

Twardość wody w szczególności odnosi się do ilości wapnia i magnezu w wodzie. Jeśli w wodzie jest zbyt dużo któregoś z tych związków, substancje smakowe (które są do nich przyciągane) przyczepią się i utworzą ciała stałe, które zmniejszą ilość smaku w filiżance napoju.

Problematyczny jest również fakt, że po podgrzaniu twarda woda tworzy kamień kotłowy w znacznie szybszym tempie niż woda miękka ze względu na zawarte minerały. Może to bardzo szybko doprowadzić do uszkodzenia ekspresu.

Aby rozwiązać te problemy, wiele osób używa zmiękczaczy wody. Należy jednak zachować ostrożność.  Zmiękczacze wody zwiększają poziom zasolenia, co może wpływać na smak.

Chlor

Zawartość chloru to coś, czego zdecydowanie chcemy uniknąć podczas parzenia kawy. Chlor, nawet w niewielkich ilościach, może wpływać na profil smakowy napoju, a nawet może zmienić jego zapach. Zmniejszy równowagę pH kawy, czyniąc ją bardziej kwaśną. Co więcej, substancja ta może w rzeczywistości doprowadzić do korozji części ekspresu, wymuszając zakup nowego sprzętu szybciej, niż byśmy tego pragnęli.

Metody uzdatniania wody do kawy

W szczególności w kawiarni lub restauracji dobrym pomysłem może być zainstalowanie systemu filtracji wody, jeśli woda ma wyższe stężenie węglanów. Jednak w domu z powodzeniem można wykorzystać dużo prostszy sposób filtrowania wody.

Użytek domowy i profesjonalny

Metoda filtracji wstępnej służy do usuwania cząstek brudu, gruzu i materii organicznej z zebranej wody.

Filtracja za pomocą węgla aktywnego (węgla drzewnego) polega na wykorzystaniu złoża węgla aktywnego do wiązania zanieczyszczeń, koloru, zapachu i zmętnienia wody. Nie wpływa jednak na zawartość minerałów w wodzie.

Dokładną filtrację przeprowadza się po wykonaniu innych zabiegów, aby usunąć określone substancje, takie jak metale lub chemikalia, aby woda miała lepszy smak i zapach.

Głównie do użytku profesjonalnego

Demineralizacja i demineralizacja to proces wykonywany przez wymieniacz jonowy lub wprowadzenie minerałów podczas filtracji w celu przywrócenia czystości wody.

Odwrócona osmoza (RO) to proces usuwania brudu i zanieczyszczeń z wody za pomocą ciśnienia w celu przepchnięcia wody przez półprzepuszczalną membranę. Proces ten pomaga w filtrowaniu i wypłukiwaniu brudu oraz pozostawia nadającą się do picia czystą wodę.

System oczyszczania wody w ultrafiolecie (UV) przenika szkodliwe patogeny z wody i zabija mikroorganizmy wywołujące choroby, atakując ich DNS. Zwykle proces ten jest używany w połączeniu z innymi metodami filtracji, takimi jak odwrócona osmoza i filtry z blokami węglowymi.

Wpływ wody na ekspres do kawy?

To kolejny powód, dla którego jakość wody jest bardzo ważna! Gdy twarda woda (zawierająca więcej niż przeciętny poziom minerałów) jest podgrzewana wewnątrz ekspresu do kawy, gromadzi się ona w postaci kryształków soli wapniowej i tworzy warstwę kamienia.

Daje to następujące, negatywne efekty:

  • Spowalnia przepływ wody i pracę w rurach.
  • Uszkadza części wewnętrzne, w tym kocioł i element grzejny, co może skutkować spadkiem ciśnienia i temperatury.
  • Prowadzi do nieprawidłowego odczytu manometru.
  • Zmniejsza wydajność i żywotność urządzenia.

Jeśli podejrzewasz narastanie kamienia, wykonaj następujące czynności:

Sprawdź poziom twardości wody w Twojej okolicy.  Pasek twardości wody jest wystarczająco dobry, aby stwierdzić, jak szkodliwa jest ona dla Twojego ekspresu do kawy i dla Twojego zdrowia.

Jeśli Twój ekspres do kawy jest wyposażony w system ogrzewania Thermoblock, możesz użyć odkamieniacza do odkamieniania go w domu po średnio 3 lub 6 miesiącach (przeczytaj artykuł, jak odkamieniać ekspres do kawy).

Zawsze jednak najrozsądniejsze będzie używanie wody o odpowiedniej jakości.

Wskazówki dotyczące równowagi w filiżance między wodą a kawą

Nie ulega więc wątpliwości, że jakość wody ma ogromne znaczenie. `Oto kilka wskazówek, które pomogą uzyskać idealną filiżankę kawy.

1. Stosunek kawy do wody

Ogólna wskazówka, która jest dobrze znana jako „złoty podział” mówi, że jedna do dwóch łyżek kawy na każde 180 ml wody. Jednak należy tu uwzględnić osobiste preferencje smakowe.

2. Temperatura wody

Temperatura wody jest kluczowym czynnikiem i odgrywa istotną rolę, ponieważ ma wpływ na czerpanie smaku z fusów kawy.

Jeśli temperatura wody jest zbyt wysoka, istnieje ryzyko nadmiernej ekstrakcji i uzyskania gorzkiej kawy. A jeśli woda jest zbyt zimna, z powodu niedostatecznej ekstrakcji uzyskamy słabszą filiżankę kawy. Będzie to raczej przypominać zanieczyszczoną wodę z nutą kawy.

Jaka więc powinna być idealna temperatura?

Według National Coffee Association, od 90 ° C do 96 ° C to idealny zakres temperatur dla optymalnej ekstrakcji.

Parząc kawę ręcznie, pozwalamy wodzie całkowicie się zagotować, ale unikamy przegotowania. Źródło ciepła należy wyłączyć i pozwolić wodzie „odpocząć”, a następnie polać zmielone ziarno.

3. Czas parzenia

Oprócz innych kluczowych czynników, kolejnym ważnym jest czas kontaktu wody z fusami kawy. Różni się w zależności od używanej metody parzenia.

Na przykład, jeśli używasz ekspresu przelewowego , czas kontaktu nie powinien przekraczać 5 minut, a przy French Press – od 2 do 4 minut.

Najkrótszy czas parzenia espresso to około 20-30 sekund. Natomiast w przypadku Cold Brew kawa powinna pozostawać w kontakcie z wodą przez całą noc (około 12 godzin).

Cóż, w podsumowaniu można pokusić się o stwierdzenie, że idealna woda do kawy nie istnieje. Każdy miłośnik kawy może jednak zrobić wiele, żeby zoptymalizować smak kawy uzdatniając jak najskuteczniej dostępną wodę. Smak ulubionej kawy stanowi bezcenną nagrodę za ten trud.

Może ci się spodobać: