Kawa Caffe Boasi Riserva Speciale – włoski smak luksusu

kawa boasi
Vend 24
Vend 24

Być może jesteś jedną z tych osób, które w swojej pogoni za tym jedynym, wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem, potrafią miesiącami testować kolejne gatunki kawy w nadziei, że tym razem trafią na tę doskonałą mieszankę. To chyba zupełnie zrozumiałe. Każdy prawdziwy smakosz kawy musi odnaleźć swój wzorzec, który potem stanie się punktem odniesienia w ocenie następnych filiżanek. Jeżeli tak jest w Twoim przypadku, to wstąpiłeś do elitarnego grona ludzi, dla których kawa nie jest jedynie ciemno zabarwionym płynem, który stawia na nogi po źle przespanej nocy (lub może w ogóle nie przespanej). Koniecznie więc na Twojej liście kaw do degustacji powinna się znaleźć kawa Caffe Boasi Riserva Speciale.

Pochodzenie Caffe Boasi Riserva Speciale

Nawet jeżeli w swoim życiu wypiłeś już wiele kaw i uważasz się za swego rodzaju doświadczonego w tej dziedzinie, możliwe jest, że nie zapoznałeś się jeszcze z Caffe Boasi. Może to wynikać z faktu, że nie jest ona kawą powszechnie dostępną na polskim rynku. A już raczej niemożliwe jest spotkanie jej na półkach tradycyjnych marketów. Nawet nie wszystkie specjalistyczne sklepy oferują w swoim asortymencie tę kawę. Z drugiej strony, być może delektowałeś się nią już w jakiejś dobrej kawiarni lub lobby ekskluzywnego hotelu, ponieważ te miejsca szczególnie upodobały sobie Caffe Boasi Riserva Speciale w trosce o swoich klientów.

Kawa Boasi

Do Polski kawa ta przyjeżdża z Włoch, a ściślej rzecz ujmując ogromną rolę w jej podróży odgrywa Genua. Jeżeli jesteś zakochany w kawie, to prawdopodobnie w tym momencie zwalniasz tempo czytania tego artykułu. Oczywistym przecież jest, że port w Genui zawsze był uważany za niezwykle ważne centrum dystrybucji najlepszej kawy na świecie. Z biegiem lat, miasto to wypracowało sobie miano „szkoły” najlepszych na świecie specjalistów w dziedzinie przetwarzania kawy.

Kawa Boasi

Na czoło tej grupy wysunęła się rodzina Boasi, otwierając oficjalnie swoją działalność w roku 1930. Dzięki inicjatywie tego rodzinnego biznesu, część znawców kawy postanowiła w latach pięćdziesiątych utworzyć konsorcjum TAG czyli „Torrefattori Associati Genova”. Celem było połączenie sił, wiedzy oraz doświadczenia w selekcji, sprowadzaniu, paleniu oraz dystrybuowaniu doskonałej kawy. Postawiono też w większym stopniu na wnikliwe przeanalizowanie gustów oraz wrażeń końcowych odbiorców, ludzi zakochanych w kawie. To właśnie do TAG, z brazylijskich plantacji docierają skrupulatnie selekcjonowane mieszanki kawy, która stała się znana jako Caffe Boasi Riserva Speciale.

Smak

Już sam aromat Caffe Boasi przykuwa uwagę szlachetną nutą, zachęcając do degustacji. Doskonale zbalansowana kwasowość pozwala na uwolnienie zniewalającego bukietu jagód i rodzynek. Ogromną zaletą jest to, że oryginalny zapach i smak w żadnym wypadku nie przejmują dominacji nad tradycyjną kawową nutą. Nie jest to więc kawa smakowa. To szlachetny produkt o wyjątkowym zabarwieniu.

Kawa Boasi

Caffe Boasi Riserva Speciale składa się w 100% z ziaren Arabica. Z zasady jest więc bardziej aromatyczna oraz mniej gorzka. Jednocześnie nie jest przeładowana kofeiną i jest mniej kaloryczna niż Robusta. Chociaż raczej trudno oczekiwać, żeby jakakolwiek kawa wpływała wyjątkowo tucząco.

Proces palenia

Kawy Caffe Boasi Riserva Speciale podlegają najwyższym rygorom, jeżeli chodzi o proces palenia. Z racji wysokich standardów TAG, dużą wagę przykłada się do odpowiednio wydłużonego procesu palenia ziaren. Pozwala to na osiągnięcie wysublimowanego bukietu zapachowego i smakowego. Zawdzięczamy to procesowi zachodzącemu pod wpływem temperatury zwanemu reakcją Maillarda. Brzmi groźnie i czasami takim bywa, ale na szczęście nie w przypadku kawy.

Reakcja Maillarda jest tak naprawdę serią reakcji, które w wyniku oddziaływania temperatury, zaczynają zachodzić pomiędzy aminokwasami a węglowodanami. I chociaż na zapach, barwę i smak ostatecznego produktu ma wpływ wiele czynników, to właśnie mieszanina produktów reakcji Maillarda w wyjątkowy sposób wpływa na wyczuwane przez nas aromaty.

kawa boasi

Podsumowując kawa Caffe Boasi Riserva Speciale pochodzi z wyjątkowo dobrego źródła. Na jej jakość składają się wyśmienite uprawy brazylijskich plantacji oraz perfekcyjnie przeprowadzony przez specjalistów proces palenia. Szczególnie polecana jest do konsumpcji jako espresso, ale miłośnicy cappuccino i latte macchiato również będą zachwyceni. Nic dziwnego, że we Włoszech i na świecie jest wysoko oceniania, ponieważ potrafi zaspokoić wyrafinowane gusta nawet doświadczonych smakoszy. To tłumaczy, dlaczego tak bardzo docenili ją właściciele i menadżerowie kawiarni, restauracji oraz hoteli, czyli miejsc, gdzie starannie dba się o spełnianie życzeń klientów.

Nie trzeba jednak prowadzić działalności, żeby stać się posiadaczem ziaren Caffe Boasi. Wystarczy zajrzeć do Vend 24, żeby zacząć się rozkoszować swoją własną odrobiną włoskiego luksusu. Kto wie? Może również w Twoim przypadku to właśnie kawa Caffe Boasi Riserva Speciale stanie się wzorcem doskonałej kawy.

Może ci się spodobać: