Czyszczenie ekspresu do kawy – czynność, którą można pokochać

Czyszczenie ekspresu do kawy
Vend 24
Vend 24

Nie ma to, jak piękny poranek, który zaczyna się filiżanką ulubionej kawy. A co powiesz na jesienne popołudnie w wygodnym fotelu z ciepłym kubkiem świeżo zaparzonej Caffe Boasi lub Lavazzy? Wobec tego wyobraź sobie, że z entuzjazmem wypijasz pierwszy łyk, a Twój wysublimowany smak zderza się z kwaśną i jakby przypaloną cieczą, która powinna być przepyszną kaweczką (kawunią, kawusią, i jakkolwiek jeszcze da się z czułością zdrabniać, i tak już pięknie brzmiące słowo kawa). Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego Twoja kawa źle smakuje, to nie zastanawiaj się dłużej. Prawdopodobnie sytuacja się pogorszy, ponieważ ekspres do kawy jest brudny i wymaga czyszczenia.

Dlaczego czyszczenie ekspresu jest konieczne

Kiedy mówimy o czyszczeniu ekspresu do kawy, to nie mówimy jedynie o kilku zabłąkanych fusach kawy i niewielkim nagromadzeniu twardej wody. O nie. Jest coś znacznie gorszego niż to. Jesteś gotowy, by poznać prawdę? Może zabrzmiało to, jak kolejna teoria spiskowa, ale poważnie rzecz biorąc, twój ekspres do kawy to w rzeczywistości straszne miejsce.

Możesz być zaskoczony, ale Twoja kuchnia – a nie łazienka – jest najbardziej nasyconym bakteriami pomieszczeniem w Twoim domu. W wielu ekspresach do kawy w zbiorniku na kawę znajdują się drożdże i pleśń. Pewien procent ekspresów ma nawet bakterie z grupy coli. To oznacza, że podczas parzenia kawy w bojlerze parzy się E. coli. Czujesz się zniesmaczony? To zupełnie tak, jak my.

Ponieważ sama kawa jest raczej oleistym produktem, wszystkie części wymagają dokładnego czyszczenia, zwłaszcza uchwyty grupy, głowica grupy i pojemnik na ziarna kawy. Zwietrzała kawa pozostawiona w młynku lub ekspresie wpłynie na smak świeżej kawy i jest kolejnym powodem, aby wszystkie części były czyste i zadbane. Jeżeli minęło kilka tygodni, czy… i tu wstrzymaj oddech – kilka miesięcy od ostatniego szorowania ekspresu, to najwyższy czas poświęcić trochę czasu i obdarzyć ciężko pracujący ekspres do kawy odrobiną czułej opieki.

Czyszczenie ekspresu do kawy

Odkamienianie

Bez względu na rodzaj posiadanego ekspresu, cechą wspólną wszystkich tego typu urządzeń jest to, że posiadają elementy, przez które przepływa woda. Nawet jeśli użyjesz mocnego filtra wody, w twoim ekspresie do kawy w końcu osadzi się kamień. Właśnie nagromadzenie kamienia jest jedną z najczęstszych przyczyn awarii ekspresów.

Jeżeli jesteś fanem espresso o smaku octu, to możesz odkamieniać ekspres octem. My jednak zdecydowanie odradzamy ten sposób. Dużo lepiej dla efektów i walorów smakowych, jest skorzystać z dedykowanego środka do usuwania kamienia. Może on mieć postać tabletek, płynu lub proszku.

Ekspresy ciśnieniowe

W większości tego typu urządzeń zamontowano systemy, która informują o potrzebie dokonania odkamieniania. Należy wtedy postępować według opisów pojawiających się na wyświetlaczu. Jeżeli w Twoim ekspresie nie zainstalowano takiej funkcji, należy samodzielnie ustalić termin odkamieniania. Na przykład, jeśli dziennie ekspres wydaje 10 kaw, to rozsądne będzie odkamienianie go co miesiąc.

Aby wykonać prawidłowo odkamienianie należy zazwyczaj zacząć od wyjęcia, przepłukania i napełnienia zbiornika na wodę, a następnie umieszczeniu w nim preparatu odkamieniającego. Po rozpuszczeniu go w wodzie wkładamy pojemnik, włączamy ekspres i przepuszczamy przez niego wodę z środkiem podstawiając pojemne naczynie. Końcowym etapem jest ponowne napełnienie zbiornika, tym razem czystą wodą i ponowne przepłukanie całego systemu.

Ekspresy kolbowe

Jeżeli używasz tego typu ekspresów w warunkach domowych możesz skupić się na wykonaniu czynności nazywanej płukaniem wstecznym. Użyj ślepego filtra w głowicy grupy, aby przepłukać system wewnętrzny ekspresu do kawy zgodnie z instrukcjami producenta. Płukanie wsteczne ma na celu usunięcia starych olejów kawowych, które gromadzą się podczas przepłukiwania wodą i roztworem czyszczącym przez urządzenie. Po zakończeniu tego procesu zaleca się spłukanie wodą w celu usunięcia wszelkich pozostałości środków chemicznych.

Kolejnym etapem jest czyszczenie bardziej szczegółowe, które w przypadku zwłaszcza komercyjnego używania ekspresu, należy przeprowadzać codziennie.

Oto rutynowe czyszczenie ekspresu do kawy na koniec dnia:

● Odłącz sito filtra głowicy grupy i oczyść je.

● Wykonaj płukanie ze środkiem czyszczącym.

● Zastosuj czyste płukanie wsteczne. Zapewnia to całkowite usunięcie detergentu z maszyny.

● Zanurz kolbę, kosze i sita filtrujące w wodzie z detergentem. Większość środków czyszczących zaleca zanurzanie narzędzi na 10-20 minut. Zalecamy unikanie zanurzania bakelitowych uchwytów kolb w gorącej wodzie.

● Wypłucz i wytrzyj wszystko. Ten krok kończy proces usuwania uporczywych zabrudzeń i olejów, które nadal są przyczepione do sprzętu. Teraz możesz ponownie złożyć głowicę grupy i kolbę.

● Opróżnij i umyj tackę ociekową. Espresso i fusy wpadają do niej przez cały dzień, więc nie zapomnij jej odłączyć, umyć szybko i ponownie założyć.

Dysze parowe

Po spienieniu mleka, wytrzyj duszę wilgotną szmatką i wypuść niewielką ilość pary, otwierając zawór pary. Zapobiegnie to wysychaniu mleka po wewnętrznej oraz zewnętrznej stronie dyszy pary.

Czyszczenie ekspresu do kawy

Dzbanki na mleko

Nie należy zapominać o dzbankach na mleko podczas czyszczenia ekspresu do kawy. Najlepiej jest je dokładnie wypłukać po każdym użyciu, ponieważ w przeciwnym razie mleko wysycha w dzbanku co nie jest przyjemne.

Środki do czyszczenia ekspresów do kawy

Asortyment środków do czyszczenia ekspresów do kawy jest szeroki. Z naszego doświadczenia świetne rezultaty daje stosowanie produktów Puly CAFF i Puly milk. Produkowane są przez grupę Asachimici, w Vescovato (Cremona) we Włoszech. Firma Asachimici buduje nieprzerwanie od 1890 roku swój sukces na bazie jakości i innowacyjności produktów. Ta włoska firma z tradycjami jest od 1961 światowym liderem w produkcji specjalistycznej chemii do czyszczenia ekspresów – testowanej i certyfikowanej przez NSF International.

Zapoznaj się tutaj z całym asortymentem produktów do czyszczenia ekspresów.

Czysty ekspres – czysty smak – czysta przyjemność

Cóż, nie ulega wątpliwości, że utrzymywanie ekspresu w czystości wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Tak łatwo jest ten proces zaniedbać. Z drugiej strony potrafimy pieczołowicie wyszukiwać najlepsze mieszanki ziaren kawy. Godzinami zastanawiamy się, jaki ekspres kupić. Potem dobieramy skrupulatnie grubość mielenia kawy, proporcje i długość parzenia. Wreszcie podejmujemy decyzje czy wypijemy kawę w filiżance, czy kubku. Wszystko po to, by poczuć maksymalną przyjemność jaką daje ten codzienny rytuał. Tak łatwo jednak można zaniedbać ten jeden element, jakim jest odpowiednie i regularne czyszczenie ekspresu i w ten sposób zepsuć cały efekt.

W taki razie dość już tego czytania. Wybierz środek dla twojego ekspresu, wyczyść go i odpręż się z kawowym smakiem w ustach.

Może ci się spodobać: