Czy kawa rozpuszczalna to wciąż kawa?

Vend 24
Vend 24

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Smakuje wyśmienicie i dla większości ludzi jest to bardzo zdrowy napój. Istnieje jednak wiele różnych rodzajów kawy, a niektórzy twierdzą, że kawa rozpuszczalna nie jest tak zdrowa jak świeżo zmielona odmiana. Ponieważ za tym twierdzeniem kryje się wiele faktów i mitów, więc w tym artykule chcielibyśmy bliżej przyjrzeć się temu zagadnieniu.

Między innymi przyjrzymy się substancjom zawartym w kawie rozpuszczalnej i porównamy to ze zwykłą kawą. Co najważniejsze, skonfrontujemy to z tym, co mówią badania.

Co to jest kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna to sproszkowana i rozpuszczalna w wodzie wersja zwykłej kawy. Aby przygotować napój, wystarczy dodać do filiżanki łyżkę proszku i zalać gorącą wodą. W przeciwieństwie do niektórych twierdzeń, nie zawiera żadnych dodatkowych składników, a produkt jest wykonany w 100% z kawy. Jednak ze względu na proces przetwarzania wiele osób nie zalicza tej odmiany napoju do „prawdziwej kawy”. To przekonanie jest szczególnie powszechne we Włoszech i regionie Morza Śródziemnego, gdzie kawa rozpuszczalna prawie nie istnieje.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że kawa rozpuszczalna zaczyna swój byt tak samo, jak zwykła kawa. Ziarna kawy są palone w celu wzmocnienia ich smaku. Następnie producenci wykorzystują technikę ekstrakcji wody do sporządzenia ekstraktu kawy z rozpuszczalnej zawartości ziaren kawy.

Po tym etapie dalszy proces wytwarzania kawy rozpuszczalnej przebiega na dwa sposoby –  w formie liofilizacji lub suszenia rozpyłowego.

Suszenie sublimacyjne: Pomimo tego, iż jest droższa, metoda ta jest preferowana, ponieważ uważa się, że skutkuje lepszą jakością kawy. Liofilizacja polega na szybkim zamrożeniu ekstraktu kawy, a następnie rozbiciu go na drobne granulki. Te małe, zamrożone granulki trafiają następnie do komory suszenia.

Suszenie rozpyłowe: ta metoda jest tańsza, szybsza, a przez to bardziej ekonomiczna niż liofilizacja. Działa poprzez rozpylanie płynnego ekstraktu kawy w strumieniu gorącego powietrza, co powoduje błyskawiczne wysuszenie kawy w postaci drobnych granulek.

Fakt: Kawa rozpuszczalna to w 100% ziarna kawy, które zostały palone, ekstrahowane i suszone.

Rodzaje kawy rozpuszczalnej

Istnieje wiele różnych produktów do kawy rozpuszczalnej, które można kupić, w tym;

Kawa rozpuszczalna w granulkach: ten produkt to po prostu granulki czystej kawy i zwykle znajduje się w szklanym słoiku lub plastikowej torebce. Zawsze będzie to w 100% kawa.

Saszetki z kawą: można je kupić w pudełkach zawierających określoną ilość jednorazowych saszetek. Podstawowym składnikiem zazwyczaj jest czysta kawa, ale często dodaje się też cukier i różne śmietanki. Są również znacznie droższe.

Gotowa do spożycia: kawa w puszce lub butelce gotowej do spożycia. Napoje te często zawierają również substancje słodzące i / lub śmietanki i są dostępne w szerokiej gamie smaków. Ze względu na cenę są najmniej ekonomicznym wyborem.

Fakt: Kawa rozpuszczalna występuje w różnych formach, ale ze względu na wpływ na nasze zdrowie oraz stosunek jakości do ceny, najlepiej jest wybrać słoik z granulkami.

Różnice między kawą rozpuszczalną a kawą mieloną

Generalnie w oczach wytrawnego miłośnika kawy, kawa rozpuszczalna nie może konkurować z dobrą filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Jednak należy wziąć pod uwagę więcej rzeczy niż jedynie smak (zobacz artykuł na temat określania smaku kawy) . Pomimo faktu, że obie odmiany są wykonane w 100% z ziaren kawy, istnieje między nimi kilka różnic odżywczych.

1. Kawa rozpuszczalna zawiera większe ilości akryloamidu

Akrylamid to substancja chemiczna, która powstaje podczas reakcji między aminokwasami i cukrem podczas podgrzewania niektórych pokarmów. I tak, ziarna kawy zawierają cukry. Analiza składu chemicznego pokazuje, że ziarna kawy zawierają w przybliżeniu 50% węglowodanów.

Najczęściej akrylamid znajduje się w żywności bogatej w skrobię, która została ugotowana w wysokich temperaturach. Na przykład chipsy ziemniaczane i frytki zwykle zawierają wyższe stężenia tej substancji chemicznej. Szeroko zakrojone badania dotyczące akryloamidu i zdrowia ludzi, nie potwierdzają zwiększonego ryzyka pojawienia się raka u człowieka.

Podczas gdy wszystkie rodzaje kawy zawierają akrylamid, są one w różnych proporcjach, a najwięcej tego związku zawiera kawa rozpuszczalna. Podczas niedawnych badań zmierzono zawartość akryloamidu w różnych kawach. Porównanie wypada następująco:

  • Kawa rozpuszczalna: 358 mcg / kg
  • Kawa palona parzona: 179 mcg / kg

Jak widać, kawa rozpuszczalna zawiera dwukrotnie więcej akryloamidu w porównaniu do zwykłej kawy. To wyższe stężenie jest prawdopodobnie wynikiem wysokiej obróbki cieplnej podczas jej wytwarzania. Według naukowców niezbędne są dalsze badania w celu określenia prawdziwego ryzyka związanego z akryloamidem dla zdrowia ludzi.

Fakt: Kawa rozpuszczalna zawiera dwukrotnie więcej akrylamidu niż zwykła kawa. Ta substancja chemiczna jest podejrzewana o zwiększanie ryzyka raka u ludzi, jednak nie badania tego nie potwierdziły.

2. Zawartość kofeiny

Jeśli chodzi o nasze zdrowie, kofeina to miecz obosieczny. Po pierwsze, może mieć wiele zalet, które mogą obejmować:

  • Korzyści dla sprawności fizycznej.
  • Poprawa czujności, skupienia umysłu i koncentracji.
  • Potencjalny efekt ochronny przed chorobami poznawczymi i demencją.

Jednak jej oddziaływanie na organizm człowieka ma też ciemne strony. Wydaje się, że kofeina wpływa na różnych ludzi na różne sposoby, a badania pokazują, że kofeina może czasami pogarszać problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak refluks żołądkowy. Ponadto wyższe spożycie kofeiny zwiększa poziom lęku i stresu u niektórych osób.

Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny. W zależności od tego, jak kofeina wpływa na Ciebie osobiście, kawa rozpuszczalna zawierająca mniej kofeiny może być pozytywna lub negatywna. Na przykład typowa filiżanka świeżo zaparzonej kawy zawiera około 95-165 mg kofeiny. Jednak równoważna wielkość filiżanki kawy rozpuszczalnej dostarcza tylko około 63 mg. Nie powinno nas to dziwić. Warto pamiętać, że kawa rozpuszczalna była właściwie zaparzoną kawą w płynie przed suszeniem. Stąd logiczny wniosek, że po dodaniu wody do granulek kawy, jest ona rozcieńczana kolejny raz.

Fakt: Ponieważ zawiera mniejszą ilość kofeiny, kawa rozpuszczalna może być lepszym wyborem dla osób wrażliwych na kofeinę.

3. Zawartość polifenoli

Kawa jest jedną z najbogatszych w polifenole substancji na świecie, a jednym z jej podstawowych związków jest kwas chlorogenowy. Kwas chlorogenowy jest fitoskładnikiem, który ma szereg korzyści zdrowotnych związanych z ciśnieniem krwi i regulacją poziomu glukozy we krwi.

Warto zauważyć, że zawartość kwasu chlorogenowego w kawie zależy od stopnia obróbki cieplnej. Na przykład, zielone ziarna kawy i lekko palone kawy zawierają znacznie wyższe stężenia kwasu chlorogenowego niż średnie i ciemne palenie. Ponieważ niektóre kawy rozpuszczalne są poddawane obróbce w wysokiej temperaturze, zawartość kwasu chlorogenowego w tych produktach jest prawdopodobnie niższa niż w przypadku lekko palonej kawy mielonej.

Pomimo badań z 2013 roku pokazujących, że przetwarzanie kawy rozpuszczalnej nie ma znaczącego wpływu na zawartość kwasu chlorogenowego, późniejsze badanie, w którym przetestowano różne kawy komercyjne, wykazało pewne różnice.

Korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna i mielona mają stosunkowo podobne profile składników odżywczych i zawierają te same związki polifenolowe. W rezultacie nie powinno być znaczących różnic, jeśli chodzi o oferowane przez nie korzyści zdrowotne. Różne badania wykazały, że kawa może mieć szereg korzystnych skutków dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są związane z pozytywnym działaniem kofeiny, a inne z kwasem chlorogenowym i innymi polifenolami. Chociaż niektóre z tych korzyści mają charakter obserwacyjny, inne zostały udowodnione w badaniach.

Podsumowując, kawa rozpuszczalna może oferować niektóre z następujących korzyści zdrowotnych:

  • Mniejsze ryzyko raka (obserwacyjne).
  • Zwiększa sprawność fizyczną i umysłową.
  • Obniża ryzyko czerniaka (badania na zwierzętach).
  • Poprawia regulację poziomu glukozy we krwi.
  • Zapewnia szereg ochronnych polifenoli.
  • Może obniżać ryzyko choroby Alzheimera i demencji (obserwacyjne).
  • Osoby pijące kawę żyją dłużej (obserwacja).

Fakt: Kawa rozpuszczalna ma takie same potencjalne korzyści zdrowotne jak zwykła kawa.

Kawa rozpuszczalna: wady i zalety

Teraz, gdy wiemy, że kawa rozpuszczalna ma większość tych samych zalet, co świeżo zmielona odmiana, rozważmy ogólne zalety i wady.

Zalety

  • Dużo tańsza niż kawa mielona.
  • Jest to najwygodniejsza opcja i wymaga jedynie filiżanki i gorącej wody.
  • Zawiera mniej kofeiny (korzyść dla osób wrażliwych na kofeinę).
  • Wybór jest szeroki, a niektóre kawy instant zawierają mieszankę ziaren zielonych i palonych.

Wady

  • Zawiera mniej kofeiny (dla tych, którzy chcą porannego zastrzyku energii).
  • Nie może konkurować ze smakiem świeżo zaparzonej filiżanki mielonej kawy.
  • Zawiera wyższe stężenie akryloamidu niż zwykła kawa.
  • Niektóre rodzaje kawy rozpuszczalnej (gotowe do spożycia i saszetki z kawą) mogą zawierać różne substancje słodzące i śmietanki na bazie oleju.

Fakt: Tematu kawy rozpuszczalnej nie da się rozpatrywać jedynie w aspekcie dobra lub zła. Spożywanie kawy rozpuszczalnej ma zarówno pozytywne, jak i negatywne strony.

Podsumowanie

Dla prawdziwego konesera kawy kawa rozpuszczalna nigdy nie dorówna odpowiednio zaparzonej filiżance świeżo mielonej kawy. Smaku po prostu nie da się porównać. Jednak nie w kawie rozpuszczalnej nie chodzi przede wszystkim o smak.

Zamiast tego oferuje ona tanią i wygodną opcję, która jest prosta w wykonaniu i łatwa w transporcie. Jest to również delikatniejsza opcja dla tych, których organizm ma problemy z akceptacją kofeiny.

Korzyści zdrowotne są dość podobne, a ryzyko, jakie akrylamid stwarza dla zdrowia ludzi, nie zostało dokładnie ustalone.Mając to na uwadze, kawa rozpuszczalna to przyzwoita propozycja dla tych, którym nie zależy na piciu najlepszej jakości kawy.

Może ci się spodobać: