Caprimo Café Choco Mint – miętowy smak na jesienne dni

Caprimo Café Choco Mint
Vend 24
Vend 24

Pomimo nieśmiało przebijających się przez zachmurzone niebo promieni słońca, nie da się oszukać rzeczywistości. Wielkimi krokami dogoniła nas jesień, a z nią przyszły pochmurne, deszczowe i wietrzne dni. Siłą rzeczy w tym okresie dopada nas melancholia, a niekiedy wręcz ocieramy się o przygnębienie lub depresję. Do tego dochodzi fakt, że z racji korona wirusa i pandemii Covid 19, jesteśmy często zmuszenie więcej czasu spędzać w naszych domach. Jedną z najbardziej skutecznych rzeczy na poprawę humoru w takich okolicznościach jest odpowiedni smak, który będzie delikatnie pieścił twoje podniebienie, a jednocześnie orzeźwiał i dodawał energii do działania. Dlatego pragniemy zaprezentować Caprimo Café Choco Mint – miętowy smak na jesienne dni.

Jeżeli nigdy nie próbowałeś tego napoju, to pewnie lekko krzywiąc kąciki ust pomyślisz sobie, że prawdziwy miłośnik kawy nie będzie profanował swoich kubków smakowych czymś takim. To zupełnie naturalny odruch, ale jak przekonało się wielu, jest mylący. Jeżeli przełamiesz uprzedzenia i spróbujesz, to już przy pierwszym łyku możesz spodziewać się miłego zaskoczenia. Od razu wyczujesz kawę, kakao i miętę. Doskonale znasz te smaki, ale być może do tej pory nie miałeś możliwości doświadczyć na własnym podniebieniu, jak te trzy rozkoszne rzeczy współgrają ze sobą tworząc nową, przepyszną całość. Skąd wziął się ten wyjątkowy specjał i jakie ma walory oprócz smakowych?

Twórcy Caprimo Café Choco Mint

Zacznijmy od tego, że Caprimo Café Choco Mint nie jest dziełem przypadku, ale specjalistów od kreowania smaków na najwyższym poziomie, czyli koncernu Barry Callebaut. Ich historia zaczyna się w 1911 roku w niewielkim belgijskim miasteczku Wieze. Octaaf Callebaut, wnuk browarnika, w tajemnicy pracował nad swoim pierwszym przepisem. Przez długie miesiące delikatny zapach świeżo prażonych ziaren kakaowca wywoływał zaciekawienie otoczenia. W momencie, gdy browarnicy w końcu skosztowali pierwszej zaczerpniętej z konchy czekolady, stali się świadkami narodzin czekolady Finest Belgian Chocolate Callebaut. Już wkrótce za nową czekoladą zaczęli przepadać właściciele niewielkich sklepików w sąsiednich wioskach i ich klienci. Wiadomości rozchodziły się prędko.

Caprimo Café Choco Mint

Kolejne lata Octaaf poświęcił na dopracowanie przepisów. Czekolady te szybko zaczęły stanowić inspirację dla cukierników i mistrzów czekolady, którzy przygotowywali z nich smakowite specjały, łącząc je z nieskończoną liczbą smaków i składników. Sekrety produkcji czekolady Octaafa były już dopracowane i zaczęto je przekazywać kolejnym pokoleniom czekoladników. Nie potrzebowali oni wielu słów. Wystarczyła lista składników, na podstawie której nauczyli się „pojmować” czekoladę wszystkimi zmysłami. W 1996 firma Callebaut dokonuje fuzji z francuską firmą Cacao Barry. Od tego momentu powstaje koncern Barry Callebaut. Bez wątpienia ci ludzie o czekoladzie wiedzą wszystko i chętnie dzielą się swoją wiedzą z innymi.

Walory składników Caprimo Café Choco Mint

Czekolada

Jak zaznaczyliśmy na początku w tym napoju mamy do czynienia z fuzją trzech smaków: czekolady, kawy i mięty. Ale przecież te składniki to nie tylko smak. Stawka jest znacznie wyższa.

Czekolada jest wyjątkowa ze względu na zawartość ponad 600 substancji, które bezpośrednio mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Między innymi stanowią one ochronę przed wieloma infekcjami, pozytywnie oddziałują na nasz system odpornościowy i poprawiają nastrój. Obecnie coraz bardziej docenia się jej właściwości, stąd coraz bardziej powszechne stają się kuracje czekoladowe, dzięki którym leczy się zmęczenie, apatię i wyczerpanie nerwowe.

Podstawowe związki zawarte w kawie to:

  • węglowodany odżywiające nasz mózg, żelazo mające wpływ na obraz naszej krwi,
  • magnez ściśle związany z naszą witalnością i systemem nerwowym,
  • flawonoidy zwiększające odporność na infekcje oraz biorące udział w regulacji skurczy mięśni i naczyń,
  • fenylotylamina zaliczana do endorfin i stymulująca pozytywnie nasz nastrój.

Kawa

Czy trzeba tutaj wyjaśniać, jakie korzyści przynosi spożywanie kawy? Jeżeli trafiłeś na ten blog, to zapewne potrafisz wymienić chociaż 17 zalet kawy. Pewnie też z przyjemnością podelektujesz się krótkim przypomnieniem niektórych jej walorów w poniższych punktach:

Rewelacyjnie sprawdza się w spalaniu tłuszczu i redukowaniu masy ciała

  • Wspomaga krążenie krwi i tym samym przyczynia się do prawidłowego dotlenienia organizmu
  • Redukuje bóle mięśni lepiej niż niejedne tabletki przeciwbólowe
  • Zawiera setki przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów dzięki czemu opóźnia proces starzenia się komórek i niweluje stany zapalne
  • Ma wpływ na podnoszenie w organizmie serotoniny i dopaminy co pozytywnie odbija się na polepszeniu nastroju
  • Chroni nasze tętnice usprawniając akcję serca
  • Zawierając polifenole zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby czy jelita

I tak można by wymieniać i wymieniać. Ten temat wymagałby oddzielnego artykułu, ale przecież już tyle napisano na ten temat.

Mięta

Generalnie rzecz ujmując mięta rewelacyjnie wpływa na nasz układ pokarmowy:

  • Rozkurcza mięśnie gładkie łagodząc bóle w przewodzie pokarmowym
  • Zwiększa ilość soku żołądkowego polepszając proces trawienia
  • Wspomaga proces odchudzania
  • Ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe dzięki zawartości garbników
  • Zawarty w niej mentol wpływa na delikatne rozluźnienie mięśni a sam zapach mięty może wzmocnić pamięć o raz podwyższyć naszą koncentrację.
  • Pomaga zniwelować nieświeży oddech

Co sądzą inni o Caprimo Café Choco Mint

Badając reakcje osób, które po raz pierwszy spróbowały tego napoju, można dostrzec pewien powtarzający się schemat. Najpierw pojawia się myślenie, że miłośnik kawy nie może się sprofanować tego typu napojem. Jednak po chwili przychodzi refleksja, że przecież człowiek o otwartym umyśle jest gotowy poszerzyć swoje horyzonty, a miłość do kawy nie powinna stanowić w tym przeszkody. Potem przychodzi pora na pierwszy łyk, chwilę refleksji połączonej z analizą bodźców docierających z powierzchni kubków smakowych, a następnie rozluźnienie, żeby na spokojnie delektować się nowością.

Wiele osób szczerze przyznaje, że nie spodziewało się tak wyśmienitej jakości tego produktu. Smak mięty wyraźnie tutaj dominuje dając uczucie świeżości. Połączenie trzech głównych składników tworzy niedające się z niczym porównać doznania, co sprawia, iż Caprimo Café Choco Mint staje się na stałe doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. To napój, który zaspokoi oczekiwania wszystkich członków rodziny.

Czy więc warto spróbować? Zarówno rekomendacje, jakie posiada producent o ponad stuletnim doświadczeniu, jak i walory zawartych składników skłaniają do przełamania oporów. Nie ma tu znaczenia, czy spędzasz samotnie jesienne popołudnia lub wieczory, czy może w gronie rodziny lub przyjaciół. Caprimo Café Choco Mint pomoże ci uprzyjemnić sobie i innym każdą taką chwilę. Ujmując rzecz najprościej, to połączenie świeżości, słodyczy i bogatej głębi jest po prostu zbyt dobre, aby nie spróbować. Dlaczego nie zrobić tego od razu?

Może ci się spodobać: